Deze 4 vormen van bijgeloof zijn gebaseerd op echte magie

omens, magie, bijgeloof, tekenen, geluk, ongeluk, spiegel, afkloppen, hout, zout, knoflook, zwarte kat

Bijgeloof is een wijd verspreid fenomeen waarbij mensen een handeling uitvoeren omdat ze denken daar voorspoed mee af te dwingen, of tegenspoed mee te vermijden. Dat klinkt als ‘magisch denken’ en dat is het ook 🙂 De volgende 4 vormen van  bijgeloof hebben hun oorsprong in echte magie.

Zout gebruiken als afweer

Wanneer er wat akeligs gebeurd gooien mensen als bijgeloof zout over hun linkerschouder. Zout werd van oorsprong gebruikt om aan goden te offeren, omdat het kostbaar was. Zo is de link met geluk oproepen door de goden goed te stemmen snel gelegd. Zout heeft zuiverende en afwerende eigenschappen en de duivel wordt geassocieerd met de linkerkant, vandaar die linkerschouder om hem af te wenden. In hekserij gebruik je het om slechte entiteiten of andere negatieve zaken buiten je cirkel te sluiten. Ook wordt het gebruikt als een soort ‘eerste hulp bij ellende’.

Afkloppen op hout

Wanneer er wat akeligs gebeurd, of je zegt iets dat verkeerd uit kan pakken, ‘klop je het af’. De bedoeling is dat het afkloppen gebeurd op ongelakt hout. Dit bijgeloof is gebaseerd op de gedachte dat bomen elk een eigen geest hebben. In de Griekse mythologie werden deze nimfen Dryaden genoemd. Door op een boom te kloppen roep je ze op om hun hulp te kunnen vragen.

omens, magie, bijgeloof, tekenen, geluk, ongeluk, spiegel, afkloppen, hout, zout, knoflook, zwarte kat

Spiegels bedekken bij slapen en sterven

Het bijgeloof geeft aan dat wanneer je gaat slapen, of wanneer er iemand sterft, spiegels moeten worden afgedekt. Dit idee komt van de gedachte dat spiegels een doorgang zijn naar een andere wereld, of realiteit. Bij het sterven zou je dan per ongeluk in die wereld terechtkomen, in plaats van de hemel. Dit zou ook tijdens het slapen kunnen gebeuren. In magie worden spiegels gebruikt om in zo’n wereld te kijken en contact te leggen met wezens vandaar. Ook  werp je een blik te werpen op ontwikkelingen in tijd, wat als aparte dimensie wordt gezien.

Knoflook is een goed plan

Knoflook wordt in verhalen gebruikt als afweer tegen onheil. Of dat nou akelige gebeurtenissen, of vampiers zijn: knoflook helpt. Het vampiergedeelte komt doordat knoflook bloedarmoede kan veroorzaken, wat je minder smakelijk maakt natuurlijk. Een andere gedeelte van de overlevering wijdt de werking aan de stank die knoflook afgeeft. Binnen de magie wordt knoflook geassocieerd met Mars,  wiens invloed wordt aangewend om kwade invloeden te bevechten. Het heeft ook een medicinale werking waardoor het ziekte kan bestrijden, hetgeen soms ook als de invloed van kwade invloeden wordt gezien.

Reacties zijn gesloten.