Chaosmagie: wat voor wens laat jij uitkomen met sigils en gnosis?

chaosmagie sigil intentiedenken - chaosmagie - wicca - viking - santeria - voodoo - new age - toekomstvoorspellen - spreuken - spells - magie - waarzeggerij - hekserij - profetie - magick

Chaosmagie is een heel praktische vorm van magie. Er zijn geen dwingende regels,  het centrale uitgangspunt is: ‘If it works, use it’, oftewel ‘Als het werkt, gebruik het’. Chaosmagiërs (Chaoten) zijn meestal heel indiviudalistisch en pakken uit allerlei andere magische doctrines en religies elementen die ze kunnen gebruiken om hun doel te bereiken. Er is niet zoiets als het ‘goed’ doen, dat is voor ieder wat anders.

Sigils: praktische aanpak

Een veel voorkomend element bij veel Chaosmagiërs is het gebruik van sigils. Er zijn (uiteraard) meerdere manieren waarop je sigils in kan zetten om een bepaald doel te bereiken. In het kort maak je een symbool dat jouw concrete doel bevat, wat je vervolgens laadt door het energie te geven. Bijvoorbeeld door middel van dansen, zingen, seks, of welke manier dan ook voor je werkt. Daarna vernietig je het fysieke symbool en laat het Lot haar werk doen.

intentiedenken - chaosmagie - wicca - viking - santeria - voodoo - new age - toekomstvoorspellen - spreuken - spells - magie - waarzeggerij - hekserij - profetie - magick

Gnosis

De staat van bewustzijn die Chaosmagiërs gebruiken om sigils te laden wordt ‘gnosis’ genoemd. Wat dat inhoudt varieert. de een vindt het een meditatieve staat van volledige focus op een onderwerp. de ander ziet het als een opperste genotgevoel dat geen concrete focus heeft. maar juist volledig omvattend is. Hetzelfde verschil zie je ook bij wat je kunt doen met een sigil. Sommigen vernietigen het, anderen bewaren het op een aparte plek en weer andere gebruiken het symbool juist om te mediteren en levend te houden.

Eigen keuze

Wat je ook doet en hoe je het ook doet: het is het resultaat dat telt. Dat maakt Chaosmagie een vorm van ‘trial & error’ magie. En soms werkt iets de ene keer wel en de andere keer niet. Dat maakt het wel zo interessant. Belangrijkst is waarschijnlijk dat je echt gelooft in wat je aan het doen bent, zoals wel voor meerdere vormen van magie en religie geldt.