Wicca

 

noxmagica - wicca - intentiedenken - chaosmagie - viking - santeria - voodoo - new age - toekomstvoorspellen - spreuken - spells - magie - waarzeggerij - magick - hekserij - witchery -witch - heks

Over de achtergrond en de ontwikkeling van hedendaagse wicca is een hoop onduidelijkheid. Binnen de 20-eeuwse wicca zijn verschillende stromingen die elk de nadruk leggen op andere punten en qua inhoud behoorlijk zwaar leunen op teksten en principes van Crowley, de Edda en occultisme en vrijmetselarij *. Maar wat houdt wicca concreet in?

Wetten, regels en geboden

De drie belangrijkste regels binnen wicca zijn:

 1. Doe wat je wilt mits je niets of niemand schaadt (een Thelema regel met toevoeging)
 2. Dat wat je doet komt drie keer tot je terug
 3. Wees voorzichtig met wat je vraagt, want het kan uitkomen

Naast deze wet zijn er nog de Wiccan Rede** en de Drievoudige Wet. Die eerste is tamelijk lang, de tweede kort en simpel:

Houd de wet van drie in ere,
Driemaal zullen Uw daden wederkeren.
Leer deze les, en leer hem goed,
Dat wat U zaait, ook oogsten moet.

Daarnaast hanteren sommige wiccans regels over de afwezigheid van persoonlijk gewin en dat je niks mag doen dat tegen andermans vrije wil ingaat.

Jaarfeesten en rituelen

Het jaarwiel uit wicca kent acht feesten:

 1. Samhain – 1 november
 2. Yule – 20 – 23 december
 3. Imbolc – 2 februari
 4. Ostara – 19 – 22 maart
 5. Beltane – 1 mei
 6. Litha – 19 – 23 juni
 7. Lughnasadh – 1 augustus
 8. Mabon – 21 – 24 september

Elk van deze feesten heeft rituelen en verhalen. Sommige van de data worden ook in andere stromingen en religies gevierd.

Magie en kunsten

Wicca heeft een brede basis in handelingen en rituelen met veel regels en voorschriften. Kruiden, maanstanden en kristallen worden veel gebruikt, evenals tarot, wichelroedelopen en spreuken. Die zijn in rijm en proberen zo duidelijk mogelijk de gewenste afloop te beschrijven. Er is geen duidelijke verklaring voor hoe de spreuk werkt en of het een smeekbede of wens principe is. Veel hangt af van de kracht van de betrokken wicca om de werkelijkheid zodanig te beïnvloeden dat het juiste resultaat wordt bereikt. Er wordt ook veel aandacht besteed aan het Boek der Schaduwen (BoS – Book of Shadows): een zelfgeschreven/gemaakt boek met aantekeningen over jouw regels, rituelen, spreuken en alles dat je nog meer gebruikt.

Boek der Schaduwen - BoS -noxmagica - wicca - intentiedenken - chaosmagie - viking - santeria - voodoo - new age - toekomstvoorspellen - spreuken - spells - magie - waarzeggerij - magick

 

Inwijdingen en solitaire heksen

Tegenwoordig zijn er steeds meer solitaire heksen/wiccans, in tegenstelling tot de start van wicca, begin 20ste eeuw. Die oorspronkelijke stromingen leunden zwaar op inwijdingsrituelen en de inzegening door de Hogepriesteres/Hogepriester. Alle acties werden toen uitgevoerd samen met jouw coven en voordat je een volwaardig lid was moest je behoorlijk wat leren en onthouden en in sommige gevallen tests ondergaan. Nu kun je een boek kopen of een website bezoeken en aan de slag gaan.

Witte en zwarte hekserij binnen de wicca

De meest voorkomende mening over het verschil tussen witte en zwarte hekserij is de intentie waarmee je het gebruikt. Al komt de variant dat je geen anderen mag beinvloeden of er persoonlijk gewin uithalen ook wel veel voor. Daar valt dan vervolgens een lange filosofische discussie over te houden, want wanneer je ingrijpt in de realiteit beïnvloed je altijd anderen. Wicca anno 2019 heeft bij velen ook het intentiedenken – inclusief ervan uitgaan dat het al echt is en totale visualisatie en concretisering van de gewenste uitkomst – geïntegreerd.

Voor vragen, hulp of extra informatie boek je een online consult voor € 5,- !

*Wikipedia

**Wiccan Rede in het Engels

 

Reacties zijn gesloten.