De 5 dieren die vaak familiars zijn en hun betekenis

familar, familiars, spin, kat, raaf, uil, pad, hulp

In folklore en hekserij worden speciale dieren beschouwt als familiars. Ze bieden hulp en  bescherming. Sommige mensen gaan er vanuit dat het ‘gewone’ dieren zijn die extra hulp bieden. Anderen gaan er van uit dat het bovennatuurlijke entiteiten zijn. Maar welke dieren komen het meest voor in deze vorm?

De rol van de familiar varieert. In sommige tradities worden familiars gezien als dienaren of bondgenoten van heksen. Ze voeren taken uit, of helpen bij hun magische werk. In andere tradities worden ze beschouwd als beschermende geesten of gidsen die spiritueel inzicht en begeleiding bieden. In de moderne hekserij en paganistische praktijken kan een familiar ook verwijzen naar een huisdier dat een bijzondere spirituele verbinding heeft met zijn eigenaar. Deze dieren worden vaak gezien als gelijkwaardige partners, niet als dienaren. En ze komen niet alleen voor bij heksen, maar ook bij mensen die zelf niets met magie doen.

Familiars die veel voorkomen

Hier zijn vijf dieren die vaak als familiars worden gezien, samen met hun algemene symbolische betekenissen:

Kat

Katten zijn misschien wel het meest bekende voorbeeld van familiars. Ze staan symbool voor mysterie, magie, onafhankelijkheid en intuïtie. Katten worden ook vaak geassocieerd met het goddelijke vrouwelijke en worden gezien als beschermers van het huis en de spirituele wereld.

Raaf

Raven worden geassocieerd met transformatie, mysterie, magie, en de verbinding tussen leven en dood. Ze worden vaak gezien als boodschappers en bewakers van de spirituele wereld.

Uil

Uilen symboliseren wijsheid, kennis, en het vermogen om de verborgen waarheid te zien. Ze zijn verbonden met de nacht en de maan, en worden vaak gezien als gidsen in de duisternis.

Pad

Padden staan symbool voor transformatie, genezing en wedergeboorte, vanwege hun levenscyclus van ei tot kikkervisje tot volwassen pad. Ze worden ook geassocieerd met de elementen water en aarde, en met vrouwelijke energieën.

Spin

Spinnen symboliseren geduld, lot, en de webben die we weven in het leven. Ze worden ook gezien als symbolen van de godin en de creatieve kracht van het vrouwelijke.

Persoonlijk en uniek

De specifieke betekenis van elk dier kan variëren afhankelijk van culturele context en persoonlijke overtuigingen. Voor sommige mensen kan een dier dat als familiar dient, een unieke, persoonlijke betekenis hebben die afwijkt van de algemeen geaccepteerde symboliek. En daarnaast is er verschil in de culturele betekenis. En ook jouw eigen ervaringen spelen mee. Ga altijd af op je eigen intuïtie wat dit soort zaken aangaat.

Reacties zijn gesloten.