Zwarte magie en witte magie: verschillen en gevaren

zwarte magie, witte magie, black magic, dark, witchery, hekserij, heks, magier, magie, magick, voodoo, hoodoo, wicca, manipuleren, toveren, wens, intentie

Zwarte magie en witte magie: vaak wordt er sterk benadrukt dat het de één of de ander is. Maar wat is dan het verschil? Wie bepaalt wat goed is en wat fout? Is het niet allemaal een kwestie van interpretatie? NoxMagica ligt toe waarom mensen het verschil maken en wat de gevaren zijn van beiden. Of eigenlijk van (magisch) manipuleren in elke vorm en met elke inhoud.

Zwarte magie

Voor de donkere zijde van de magie zijn allerlei verschillende namen en ze herbergen allerlei stromingen: Left Hand Path (LHP), satanisme, voodoo, hoodoo, magick, om er maar eens wat te noemen. Wat nog wel eens wordt aangevoerd is dat mensen die zich bezighouden met zwarte magie alleen maar werken voor hun eigen gewin. Het interesseert ze niet of ze een balans verstoren, ze manipuleren en veranderen om er zelf beter van te worden. Beelden van levensoffers komen bovendrijven. Er zit ook een stukje Westerse superioriteitsdenken in. Wicca, druïden, ‘ontwikkeld’ paganisme: allemaal goed. Voodoo, hoodoo, winti, santeria: rauwe natuurkracht uit Afrika: zwarte foute magie. De ene vorm van natuurmagie is dan beter dan de andere? Het blijft sturen en aanpassen wat je doet.

Witte magie

Het beeld dat van witte magie wordt geschetst is er één van huppelende liefelijke vrouwen in een bos, kruiden verzamelend en tegen bomen pratend. Vol aandacht voor de natuur en het welzijn van anderen. Anno 2020 verwijst het meestal naar wicca. Dat heeft de Wet van Drie en de leidraad dat je kan doen wat je wil, zolang je anderen daar niet bij schaadt. Ook engelenmagie wordt vaak in die hoek gezet (waarbij de tegenhanger demonologie dan uiteraard zwart is). Overigens vinden monotheïstische godsdiensten alle vormen van magie zwart en fout. Denk even terug aan de kruidenvrouwtjes die werden vermoord tijdens de heksenjachten. Tegenwoordig neigen mensen er naar om witte magie als vrouwelijk te kwalificeren, waarbij de zwarte variant mannelijk is. De vrouwelijke heks met de witte lange jurk contra de zwarte mannelijke magiër in een donkere mantel.

Energie en evenwicht

Magie is manipulatie van energie: zo simpel ligt het. Onze wereld is niet vast van vorm, maar bestaat uit energie. Gezien dat niet vast en onveranderbaar is, is het mogelijk die energie te beïnvloeden. Om de ene vorm van ingrijpen slecht (zwart) en de ander goed (wit) te noemen is geheel en al een bedachte moraliteit. Als je als witte heks of magiër een liefdesspreuk maakt voor iemand, dan manipuleer je het onderwerp. Het Lot vond dat die twee niet bij elkaar hoorden, jij vindt van wel en grijpt in. Feitelijk is ingrijpen dan al zwart en het loslaten wit. De rest van de invulling is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Misschien zit er een religieuze ondertoon in. Mensen vinden het allicht niet zo gevaarlijk als je alleen maar ‘goed’ wil doen. Dan lijkt het een beetje op de ethiek uit godsdiensten als het christendom en de islam.

Loslaten of dwingen, ook een verschil

Er zijn wel 2 soorten verschillende magie, waarbij we bij NoxMagica ‘wit’ en ‘zwart’ geen goede benamingen vinden, vanwege de goed en kwaad connotatie; het is meer loslaten of dwingen. De ene is wensmagie / intentiemagie. Daar horen allerlei bezweringen, rituelen, spreuken en objectmagie bij. Je creëert een wens / intentie, laad die en laat dat dan los. Het Lot pakt het op en maakt het waar. Daarbij kan het heel wel gebeuren dat het Lot het net anders doet dan jij had gedacht. Naderhand blijkt dat vaak wel dat het een betere optie was. De andere magie is dwingend. Daarmee kan je concrete resultaten bereiken, precies zoals jij ze wil. Maar dat kost energie in de vorm van offers. Zeker wanneer je er entiteiten bij betrekt. Concreet zijn het vaak wel ongeveer dezelfde rituelen, maar met één groot verschil: bij ‘zwarte’ magie gebruik je DNA van je onderwerp (haren, nagels, bloed, etc).

Een voorbeeld: stel jij wil veel geld. Dan laten we nu even in het midden of dat je werkelijke wens is, maar goed. Jij wil veel geld. In de ene (‘witte’) vorm kan het gebeuren dat je in plaats daarvan een andere baan krijgt, waardoor je veel geld verdient. In de dwingende (‘zwarte’) vorm kan het gebeuren dat je letterlijk veel geld krijgt doordat je partner om het leven komt en jij een fikse schadevergoeding krijgt. Je krijgt dus precies wat je vraagt, maar denk goed na wat het je waard is.

Kan iedereen zwarte magie of witte magie gebruiken?

Nee. Dat is de korte versie. Wanneer je bezig gaat met magie is het van belang dat je echt stevig in je schoenen staat. Je kunt energie niet effectief manipuleren als je wankelt. Je kunt geen intentie vasthouden als je afdwaalt. En zeker het oproepen van entiteiten moet je zeker niet doen in zo’n staat. Geen demonen, geen engelen, geen godinnen, geen goden, geen loa’s en geen voorouders. Gewoon echt niet doen. Maak lange wandelingen, mediteer, doe aan zelfhypnose, ga in therapie. En als je echt magische hulp wil: laat het iemand anders doen. En op het moment dat jij je weer ‘heel’ genoeg voelt kun je zelf aan de slag. Zwart, wit, grijs of paars: jij beslist en het is jouw verantwoordelijkheid.

Reacties zijn gesloten.