Feesten voor de doden: waarom en hoe worden ze gevierd

Dag der Doden, Allerzielen, Allerheiligen, Dia de los muertos

Eind oktober, begin november is de periode waarin de sluier tussen deze wereld en de volgende het dunst is. Aldus veel verschillende religies en culturen. Veel van de feesten die dan gevierd worden spreken mensen aan: De Dag der Doden, Dia de Muertos, Allerzielen, Allerheiligen en Samhain zijn goede voorbeelden. Maar waarom worden ze gevierd, en hoe?

Allerzielen, Allerheiligen

Deze gedenkdagen komen uit het rooms – katholicisme. Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd, op 2 november Allerzielen. Met Allerzielen worden de doden herdacht. Je brandt een kaarsje en doet gebeden. Ook wordt er een requiemmis gehouden. De dag is bij uitstek geschikt om te bidden voor overledenen die nog niet in de hemel zijn, maar nog in het vagevuur zitten. De dag ervoor, op Allerheiligen, worden alle heiligen en martelaren herdacht.

Samhain

Naast het begin van het nieuwe jaar is dit Keltische feest ook gewijd aan de doden. Bij sommigen is het een gewoonte om een maaltijd te houden met het lievelingsgerecht van een overledene en daar dan een extra bord voor te dekken. Voor het raam plaats je een kaars zodat een dode de weg naar huis kan vinden. Samhain is ook het moment waarop de zonnegod Lugh aankomt in het dodenrijk. Heel vroeger was 31 oktober ook de dag waarop dieren die te zwak waren om de winter te overleven geofferd werd. En er zijn verhalen dat het ook de dag wass warop druïden mensenoffers brachten.

Dag der Doden, Dia de Muertos

Deze herdenkingsdag wordt veel gevierd in Mexico, maar ook in de rest van Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en de Filipijnen. Het geloof houdt in dat de zielen van kinderen terugkeren op 1 november en de zielen van volwassenen op 2 november. In deze periode worden graven schoongemaakt en offeren mensen spullen die ze het hele jaar verzameld hebben. In het geval van eten en drinken eten de levenden het na offering zelf op, omdat het geloof is dat de doden er dan al van genoten hebben. Sommigen mensen bieden de offers aan op de graven van de doden en sommigen bouwen thuis een speciaal altaar. Het feest stamt uit de traditie van de Meso-Indianen en werd oorspronkelijk in de maand augustus gevierd. Na de komst van de katholieke Spanjaarden werd het verplaatst naar begin november, vanwege Allerzielen.

Voorouderverering China en Afrika

De genoemde feesten zijn een vorm van voorouderverering. Deze drie zijn in de genoemde periode, maar in andere culturen zijn er andere momenten waarop deze vorm van verering plaatsvindt. Zo herdachten veel Chinezen hun voorouders op de 1e en 15e van elke maand. Ook werd er 4 x per jaar geofferd. Deze tradities zijn wat minder geworden sinds de globalisering. Ook in Afrika werd er veel aan voorouderverering gedaan. Daar werden de doden beschouwd als goden van een lagere orde en ze werd vereerd door offers en gebeden.

NoxMagicaShop – laat je wensen uitkomen!

Reacties zijn gesloten.