Vampieren en magie: wat hebben ze met elkaar te maken?

Vampier, vampieren, zwarte magie, bloed, energie, macht, kracht, hekserij

Vampieren spreken veel mensen aan; er zit wat fascinerends in de levensstijl, de donkerte en  het eeuwige leven. In sommige horrofilms ligt er een zekere link tussen vampieren en magie. In hoeverre klopt dat? Wat heeft een vampier met magie te maken? 

Auteur : Callisca

Bloedvampier

Tegenwoordig wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen bloedvampieren en energievampieren. Die duidelijke afbakening is grappig, gezien in vroeger tijden bloed en energie onderling uitwisselbaar waren. Wanneer een vampier iemands bloed dronk, dan ging dat slachtoffer dood en had de vampier weer genoeg energie om er tegenaan te kunnen. Het ging dus letterlijk om bloed als levenskracht. Dat ging over van slachtoffer op vampier.  Die verhalen zijn al eeuwenoud en komen in veel verschillende culturen voor. Vanaf de 18e eeuw werden vampieren steeds meer geromantiseerd in de literatuur en vanaf de 20ste eeuw nam het een fikse vlucht door de vele films en series die verschenen. Maar de essentie bleef: mysterieuze vreemdeling die bloed drinkt en onoverwinnelijk is. In sommige gevallen was de vampier ‘geboren’ door zwarte magie, of een vorm van vervloeking, soms was hij/zij gemaakt door een andere vampier.

Energievampier

Het verschil tussen een bloedvampier en een energievampier is redelijk voor de hand liggend: de eerste drinkt bloed van zijn/haar slachtoffer. De tweede neemt energie weg. En alhoewel weinig mensen waarschijnlijk directe ervaring hebben met een bloedvampier, komen energievampieren tamelijk veel voor. Bijna iedereen kent wel iemand die je helemaal ‘leegtrekt’ wanneer je met diegene praat. Zo’n vriend, vriendin, kennis, of familielid waarbij je binnen een uur kapot en moe bent en die ander steeds actiever en drukker wordt. Dat zijn de echte energievampieren. Hoe slechter jij je voelt, hoe beter die ander. En wanneer je er bij weg bent ben je doodmoe en leeg. Het is hetzelfde effect dat een vervloeking ook op je kan hebben. Sommige mensen zitten gewoon zo in elkaar dat ze dat op een natuurlijke manier ‘uit zichzelf’ kunnen. Anderen hebben er waarschijnlijk op geoefend, of een ritueel gedaan/ laten doen om op die manier over de energie van anderen te beschikken.

Bescherm jezelf

Jouw energie is wat je aan de gang houdt en het is dus zeker de moeite waard om jezelf tegen energiezuigers te wapenen. Je komt heel ver met visualisatie, het gebruik van beschermende kristallen, of protectiemix. Ook spiegels kunnen goed van pas komen. Probeer hoe dan ook een blokkade op te werpen tussen jou en die ander. Wat ook kan helpen is het terugdoen, maar daarvoor moet je wel wat meer ervaren zijn. Mocht het je toch lukken dan is het wel de moeite waard, want energievampieren hebben grote reserves die jij dan vervolgens tot je kan nemen en gebruiken voor je eigen gezondheid, of om in te zetten in de magie. Helaas werkt ze tegemoet treden met helderheid, licht en compassie totaal niet. Sterker nog: dat zijn vaak de makkelijkste mensen voor een vampier om zich aan te voeden. Een vampier blijft een vampier, of degene nou bloed of energie pakt.

Reacties zijn gesloten.