Voodoo en Hoodoo: West-Afrikaanse magie vol mojo

voodoo hoodoo magie ritueel rituelen amulet vervloeking curse bloed religie mojo dieren offeren energie west-afrika

Voodoo en Hoodoo zijn aan elkaar verwant en aanbidden gedeeltelijk dezelfde goden en geesten. Er is een duidelijk verschil: voodoo is een religie terwijl hoodoo een vorm van magie is zonder een duidelijke religieuze achtergrond. Deze informatie gaat meer over Hoodoo dan over Voodoo. Maar gezien de meeste mensen dat niet weten en dus op ‘Voodoo’ zoeken terwijl ze Hoodoo bedoelen is deze informatie toch zo getagged.

 

Goden en voorouders

Hoodoo heeft veel rituelen waarmee je beslissingen of het lot van andere mensen kan beïnvloeden. Daarnaast wordt het gebruikt om ziekten te genezen en in de toekomst te kijken. Door de rituelen roep je goden en voorouders aan voor hulp. Bij ziekten maak je met kruiden medicijnen die je toedient tijdens een ritueel. Ook wondverzorging en alles er omheen gebeurt op een specifieke manier.

Rituelen en amuletten

Beoefenaars van Hoodoo maken veel gebruik van magisch geladen amuletten. Een redelijk bekende is de mojo die je op je huid draagt. De rituelen vragen veel kennis van kruiden, delen van planten, oliën en mineralen. Evenals in een aantal andere magische stromingen word er ook in Hoodoo gebruik gemaakt van lichaamssappen zoals bloed. Wat specifieker is het gebruik van botten, ledematen en ingewanden van overleden dieren.

voodoo hoodoo magie ritueel rituelen amulet vervloeking curse bloed religie mojo dieren offeren energie west-afrika

Laden met energie

Wat Hoodoo ook gemeen heeft met andere vormen van magie is het idee dat je voorwerpen kunt laden met energie. In de Chaosmagie gebruik je daar gnosis voor, in Hoodoo en Voodoo zijn het andere rituelen. Ook in monotheistische religies zie je dat terug, bijvoorbeeld bij de golem uit het Joodse geloof. Al worden golem (uiteraard) ook gebruikt in de Chaos.

Vervloeking

Een van de bekendste associaties die mensen hebben bij Hoodoo en Voodoo zijn de vervloekingen. Waar je dat bij Wicca echt uit je hoofd moet laten, is het in de West-Afrikaanse rituelen vrij gewoon. In Wicca is er het geloof dat alles drievoudig op jezelf terugkomt en dat is bij vervloekingen natuurlijk wat minder fijn. In andere magische vormen dragen goed uitgevoerde en effectieve vervloekingen juist bij aan je kracht.

Reacties zijn gesloten.