Katten: wat maakt ze zo magisch dat ze aanbeden worden?

kat, poes, katten, poezen, magie, heks, hekserij, godin, bastet, egypte, toveren, demonen, engelen, universum, voorspellen, zwarte kat, geluk, ongeluk

Katten, poezen, hoe je ze ook noemt, veel mensen zien ze als een soort huisdier-plus. In Egypte en andere oude culturen werden ze aanbeden en afgebeeld, maar ook anno 2020 vormen kattenfilmpjes een groot deel van het internet. Wat maakt katten zo speciaal? 

Katten en entiteiten

Veel mensen denken dat hun kat entiteiten ziet: geesten, spoken, engelen, demonen, wat dan ook. In ieder geval de aanwezigheid van ‘iets’ dat wij mensen niet zien. Ze staren naar iets achter je, volgen een onzichtbare aanwezigheid op de muur of in de hoek van de kamer, of bevriezen terwijl ze naar een raam kijken waar jij niets bijzonders aan ziet. Onderzoek wees uit dat katten (net als honden) ultraviolet licht kunnen zien. Dat betekent dat ze letterlijk meer zien dan jij of ik. Of je jouw kat erbij laat als je een ritueel uitvoert is een keus, maar misschien heb je zelf ervaren hoe ze kunnen reageren. Als je een engel of demon aanroept en je kat gaat spinnend kopjes geven, tja, dan weet je het wel redelijk zeker.

Katten en geloof

Er zijn veel katten omgekomen doordat zwarte katten werden geassocieerd met de duivel en hekserij. De oorsprong daarvan ligt waarschijnlijk in de aanbidding van katten in het oude Egypte. De kat was verbonden aan de godin Isis en daarnaast was er de kattengodin Bastet. Juist doordat die oude goden verbonden waren aan de kat vond het christendom het maar niks. Paus Gregorius  gooide er in 1233 zelf een pauselijke bul tegenaan die de (zwarte) kat tot vleesgeworden kwaad bestempelde. En kat en dan nog zwart ook, een kleur die door de eeuwen heen als kwaad en onheilig werd beschouwd.

Ook in de Noordse religie hadden katten een plek: Freya had 2 Noorse Boskatten, een zwarte en een witte. Van de 3 grote monotheïstische religies is alleen het christendom anti-kat. Het Joodse geloof is neutraal, de islam redelijk pro-kat. De profeet Mohammed had een kat (Muezza), waar verschillende verhalen over zijn en ook in de hadith worden katten genoemd. In oude Rooms-katholieke kerken werden gedode poezen ingemetseld, als een voodoo – achtig offerritueel.

Katten en cultuur

In de film Constantine uit 2005 houdt de hoofdpersoon een kat op schoot wanneer hij naar de hel oversteekt. Dit, omdat katten tussen 2 werelden zouden leven. In Japan is de kattenverering behoorlijk groot en brengen katten geluk. Eén van de bekendste Pokémon (Meowth) is een Maneki neko, een wenkende poes die geluk, geld en voorspoed brengt. Het is heel wel mogelijk dat een kat geluk, dan wel ongeluk brengt juist doordat je in één van die 2 gelooft. Je maakt tenslotte je eigen werkelijkheid, dat is de kern van onder meer Chaosmagie. Als jouw overtuigingen over poezen je helpen je intentie te focussen of geluk over jezelf af te roepen: gewoon doen 🙂

Reacties zijn gesloten.