Valentijnsdag en Lupercalia: hoe vier jij de liefde in februari?

Valentijnsdag, valentijn, lupercalia, feest, ritueel, liefde, vruchtbaarheid, vruchtbaar

Veel feesten uit de paganistische tradities zijn ‘overgenomen’ door met name de Katholieke kerk. Valentijnsdag en Lupercalia vallen in dezelfde periode (13 – 15 februari), dus ook daar lijkt zoiets gebeurt te zijn. Maar hoe vier je die feesten? En welke van de twee ligt jou het meest?

Lupercalia: de wolf en de grot

Lupercalia is een feest dat is ontstaan in het oude Rome. Het werd gehouden voor de Romeinse God van de vruchtbaarheid Lupercus (oftewel Faunus, later Pan genoemd). Het werd gevierd in de Lupercal, de grot waar Romus en Remulus door een wolvin zouden zijn gevoed. In Griekenland werd het ‘de grot van Pan’ genoemd. Het feest was een bloederige, tamelijk gewelddadige viering waarbij het zoeken naar willekeurige partners het uitgangspunt was. Mannen renden naakt door de straten om vrouwen te slaan. Dat zou vruchtbaarhied opleveren en onheil tegengaan. Feitelijk stond het hele feest in het teken van het afwenden van onheil en onvruchtbaarheid. Het was een van de ouste Romeinse feesten, er zijn vermeldingen van in de 6e eeuw voor Christus. Als het wel een  voortzetting van de Griekse feesten voor Pan was is de oorsprong nog ouder.

Valentijnsdag

Paus Gelasius I riep in het jaar 496 14 februari uit tot de dag van de heilige Valentijn. Bijzonder is wel dat er meerdere martelaren en heiligen Valentijn heetten, maar de exacte waar de dag naar vernoemd is, daar was eigenlijk bijna niets over bekend. Daarnaast zijn er ook meerdere verhalen die draaien om de bewuste Valentijn en waarbij tragische liefde centraal stond. Maar niets leidt in een rechte lijn naar het feest zoals dat anno nu wordt gevierd. Overigens verbood dezelfde paus in datzelfde jaar de Lupercalia, dus dat doet toch vermoeden dat er inderdaad een wissel werd geprobeerd. In Oezbekistan, Turkmenistan, Maleisië, Indonesië, Iran, Saoedi-Arabië en Pakistan mag er geen moderne Valentijnsdag worden gevierd, vanwege religieuze redenen. Sinds 1969 is het geen officiële naamdag meer volgens de kerk.

Love Mix Stone, liefde, love, bezwering, magie, valentijn

Bestel nu de liefdeskaars Love Mix & Stone met rozekwarts

Viering anno nu

Valentijnsdag werd heel lang gevierd door een anonieme brief of andere boodschap bij een stiekem geliefd iemand te laten bezorgen. Toen de welvaart toenam verschoof dat van kaarten naar cadeaus en vanaf halverwege de jaren negentig begon het ook in Nederland enigszins op gang te komen. Jarenlang hadden bloemisten getracht de dag commercieel in te zetten, maar het werd pas echt een succes toen de kranten een speciale Valentijnsrubriek bedachten waarbij je een anoniem bericht kon plaatsen. Dat was een groot succes en toen er steeds meer geld te besteden was kwam ook hier de trend op gang om cadeaus te kopen. Het anonieme gedeelte is er meestal vanaf. Vaak zijn het al bestaande partners die elkaar wat schenken.

Dus wat gaat het voor jou worden? Naakt over de straat rennen en potentiële partners slaan, een kaartje sturen of uitpakken met een diner? ;-

Reacties zijn gesloten.