Christelijke hekserij: Amerikaanse hoodoo met een Duitse oorsprong

Pennsylvania Dutch Powwow, hoodoo, duits, magie, hekserij, heks, witchcraft, protestants, bijbel

Bij hoodoo denk je waarschijnlijk niet als eerste aan Duitsland. Maar toch is er een behoorlijke hoodoo stroming in Amerika met Duitse wortels: Pennsylvania Dutch Powwow. Een magische stroming met een christelijke grondslag. Bezweringen op rijm, hexes en veel bijbelspreuken, allemaal bedoeld als verdediging tegen… hekserij 🙂

Oorsprong Pennsylvania Dutch

Pennsylvania in de Verenigde Staten was de bestemming voor veel Duitse en Oostenrijkse protestanten in de 17e en 18e eeuw. Tegenwoordig heet die streek Pennsylvania Dutch Country, maar alhoewel Dutch Nederlands betekent, heeft het weinig met ons te maken. Het is een verbastering van Deutsch, oftewel: Duits. Deze Duitse immigranten namen hun eigen volkscultuur mee, die duidelijke wortels heeft in hun protestante geloof. In Amerika konden ze die vrij belijden, dankzij de vrijheid van godsdienst. Er leven meerdere stromingen naast elkaar, waarvan de Amish waarschijnlijk de bekendste zijn. Zwaar religieus en hoodoo: dat geeft christelijke hekserij en dat klinkt als een behoorlijke tegenstelling.

Hekserij

Een magiër binnen deze hoodoostroming heet ‘Pow-wow doctor’, ‘Hex doctor’, of ‘Braucher’. Ze maken naast de bijbel gebruik van bezweringen op rijm, magische symbolen (hexes) en andere onderdelen die de meeste mensen toch echt met gewone hekserij associëren, zoals:

  • spreukenboeken en grimoires
  • Brauche bags, ongeveer hetzelfde als hexbags in reguliere hekserij: stoffen buidels met ingrediënten om je te beschermen tegen kwade invloeden
  • kruidenmagie, bij voorkeur met zelfgekweekte planten
  • talismans, gemaakt met veel astrologische input
  • draad, ondermeer om Brauche bags te binden, negatieve invloed af te wenden, etc
  • folklore over monsters, geesten, vervloekte kruisingen, etc
  • speelkaarten om de toekomst te voorspellen
  • magische wandelstok met sigils en talismans, om een magische cirkel te tekenen, of voorouders wakker te maken
  • krijt, rood en wit, om cirkels, sigils , engelsymbolen en spreuken mee te maken

Astrologie speelt sowieso een grote rol en ook de maan(standen) zijn belangrijk bij hun rituelen.

Hex signs op huizen

Een hoodootraditie die ook buiten heel tekenend is zijn de ‘Hex signs’ op huizen. Het is een speciale vorm van kunst gelieerd aan de kunststroming ‘fraktur’ die hiervoor gebruikt wordt. De versierde borden zitten vol symboliek en hangen op schuren en huizen. Ze zijn bedoeld als symboolmagie om kwalijke invloeden, negativiteit en tegenslag af te kaatsen en bescherming te bieden. Er komen veel sterren, kompassen, bloemen en vogels in voor. Dezelfde soort patronen zie je ook terug in de quilt dekens die veel in die streek gemaakt worden.

Religie en magie

Wat maakt de christelijke hekserij Pennsylvania Dutch Powwow zo anders dan andere hoodoo? De protestant christelijke grondslag, dat is het grote verschil. Zij geloven uitdrukkelijk in de christelijke god, de heilige drie-eenheid, etc. Ze gebruiken dus ook veel bijbelverzen.

Overigens is die verwevenheid met een monotheistische religie op zich niet uitzonderlijk, in moslimtradities is er magie met teksten uit de koran. En andere traditionele religies als santeria en voodoo zijn stevig verankerd in het katholieke geloof. Die werken ook veel met bijbelverzen, maar daarnaast ook met een fikse verzameling heiligen. Daar doet het protestantisme natuurlijk niet aan, dus die ga je in Dutch Powwow niet vinden. Wat het in dit geval bijzonder maakt is dat ze echt een grote hekel hebben aan hekserij en die ook elke vorm van tegenslag verwijten. De andere hierboven genoemde vormen doen dat niet.

Grappig weetje: ze gebruiken ‘Abracadabra’ in hun christelijke hekserij. Daarover zijn 2 versies van ontstaan en één daarvan wijt de naam aan de gnostische god Abraxas. Die later door de kerk tot demon werd verklaard. Bijzonder 😉

 

Reacties zijn gesloten.