Demonen binnen de magie, oftewel demonologie, is een veld waar veel over is geschreven. Het gesprek komt al snel op Koning Salomo en zijn grimoire De Sleutel van Salomo. Samen met de Kleine Sleutel (Lemegeton) heb je een soort how-to voor het oproepen van demonen. Waarom zou je dat willen en wat kunnen ze voor je doen?
Grote Sleutel
De Clavicula Salomonis is onderverdeeld in twee boeken:
- Eerste Boek: bezweringen, spreuken en vervloekingen om demonen en dode mensen op te roepen. Daarnaast manieren om onzichtbaar te worden, gestolen spullen terug te vinden, gunsten te verkrijgen, liefde aan te trekken, etc.
- Tweede Boek: beschrijvingen van de zuiveringen die je als Magiër moet ondergaan en aanwijzingen voor instrumenten, kleding, inkt, amuletten, geurstoffen, etc. Ook vertelt het Tweede Boek hoe je een pentakel moet maken en welke dierenoffers je moet doen.
Kleine Sleutel
De Clavicula Solomonis Regis / Lemegeton (midden 17e eeuw) heeft vijf belangrijke onderdelen. Het meest bekend is de Ars Goetia: een lijst van 72 demonen. Die laatste lijst heeft grote overeenkomsten met de Pseudomonarchia Daemonum uit 1577 van Johann Weyer (oftewel de Nederlander Johannes Wier). Verder zijn er nog:
- Ars Theurgia Goetia – oproepen van geesten
- Ars Paulina – 24 engelen met bijpassende uren & 360 graden uit de astrologie
- Ars Almadel – een beschrijving hoe je met een wassen tablet engelen kunt bereiken
- Ars Notoria – een lijst met gebeden om een magiër een goed geheugen en leervermogen te geven
Redenen voor aanroepen
Er zijn allerlei redenen denkbaar om entiteiten aan te roepen. Alhoewel de scheidslijn tussen engelen en demonen schimmig is worden ze toch meestal wel voor andere zaken opgeroepen. Daarbij kun je denken aan alles van gezond worden tot aan je sleutels terugvinden. Van een betere baan vinden tot aan liefde aantrekken. In de Ars Goetia staat bijvoorbeeld duidelijk omschreven welke demon wat precies doet. Maar vergeet dan niet ook alle waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen 🙂
Pingback: - NoxMagica
Pingback: Het oproepen van entiteiten: hoe doe je dat en waar let je op.