Islam, witte magie en bijgeloof: wat mag wel en wat mag niet?

Islam, Allah, God, Hamsa, 5 pijlers, witte magie, zwarte magie, amulet, djinn, djinns, geluk, bescherming

Er is best veel onduidelijkheid over wat er wel en niet is toegestaan in de islam. In grote lijnen geloven de meeste mensen wel dat witte magie is toegestaan, maar zwarte magie (sihr) absoluut niet. Maar wat valt er dan onder witte magie en wat onder zwarte magie? En mogen amuletten nou wel, of niet?

Djinn

De Koran is duidelijk over het bestaan van Djinns. Deze entiteiten zijn niet goed en niet kwaad, ze ‘zijn’. En ze zijn uiteraard gemaakt door God. Djinns kunnen mensen overnemen en mocht zoiets gebeuren, dan kan een imam daar wat aan doen. Daarvoor reciteert hij Koranverzen. Dat is dan dus witte magie en dat mag. Bescherming vragen mag sowieso, dat is geen foute vorm van magie. Wat niet mag is djinns zelf inschakelen, of entiteiten te aanbidden. Dat valt onder zwarte magie.

Hamsa

Hamsa, oftewel de Hand van Fatima is genoemd naar de dochter van Mohammed: Fatima. De vijf vingers staan voor de vijf pijlers uit de islam:

  • de bedevaart naar Mekka
  • publiekelijk belijden van de islam
  • liefdadigheid
  • vasten tijdens de Ramadan
  • 5 x daags bidden

Voordat Hamsa werd gebruikt als herinnering aan de 5 pijlers werd het symbool gebruikt als bescherming tegen demonen en geesten. Volgens het moslimgeloof wonen die graag in verlaten huizen. Daarom schilderden ze vroeger in blauwe verf een Hamsa op de deurpost, zodat het duidelijk was dat het huis bewoond was. Het is dan ook van oorsprong een Arabisch teken, geen Joods symbool. Dat werd het pas nadat Noord-Afrikaanse Joden de Hamsa meenamen naar Israël. Maar met een amulet had het oorspronkelijk dus niets te maken, alleen met bescherming. En dat mag 🙂

Eén reactie:

  1. Pingback:Djinns: machtige levensvormen uit rookloos vuur - NoxMagica

Reageren is niet mogelijk