Santa Muerte: machtige skeletgodin met grote invloed en aanhang

Santa Muerte, Dood, Godin, godsdienst, Mexico, religie, LGBTQ, criminelen

Santa Muerte, of Nuestra Señora de la Santa Muerte zoals ze volledig heet, is een Godin van de Dood die in de Amerika’s op grote schaal vereerd wordt. Als personificatie van de Dood is ze geassocieerd met genezing, bescherming, geld en een voorspoedige reis naar het hiernamaals. 

Auteur : Callisca

Passievolle verering

De aanbidding van Santa Muerte is de snelst groeiende religie in Mexico, de Verenigde Staten en gedeelten van Centraal Amerika. In de laatste 10 – 20 jaar zijn er ongeveer 10 – 20 miljoen aanhangers bijgekomen, ondanks sterke afkeuring van de katholieke kerk en evangelistische bewegingen. Met haar lange haren, jurk, zeis en globe is ze iconisch. Daarnaast is ze de enige vrouwelijke godheid van de dood in de gebieden waar ze met name wordt vereerd. Santa Muerte is echt een Godin ‘van het volk’, zij wordt met passie en bevlogenheid vereerd en maakt onderdeel uit van de dagelijkse routine van veel mensen.

Altaar Dame van de Nacht

De altaren van Santa Muerte zijn rijk gevuld met sigaretten, bloemen, fruit, wierook, alcohol, geld, snoep en kaarsen. Die offers lijken op de  spullen die je geeft aan de doods Loa’s uit de voodoo. Santa Muerte is uitzonderlijk machtig en kan je grote voorspoed brengen. Er zijn dan ook vele wonderen aan haar toegeschreven. Eén van haar vele namen is de Dame van de Nacht en in die rol is ze vaak het schutspatroon van mensen die zijn verbonden aan de nacht, of een associatie met donker en gevaarlijk hebben. Denk aan politie, taxichauffeurs, criminelen, prostituees, militairen en bareigenaren. Zij geloven sterk dat ze bescherming biedt tegen aanvallen, geweld, ongelukken, vuurwapens en alle vormen van gewelddadige dood.

Kaarsen en kleuren

Naast de offers spelen kaarsen een grote rol bij het vragen om hulp. Zoals in ongeveer elke magische stroming is er ook voor Santa Muerte een soort kleurindeling, afhankelijk van waar je om vraagt:

  • wit: dankbaarheid, puurheid, negativiteit verwijderen
  • rood: liefde en passie
  • goud: economische macht, geld, succes, voorspoed
  • groen: juridische hulp, justitie, vereniging met geliefden
  • donkergeel: gezondheid en hulp bij verslavingen van drugs, drank, medicijnen, etc
  •  zwart: totale bescherming tegen zwarte magie, of het terugsturen van zulke negativiteit
  • blauw: intellectuele wijsheid en als extra bij het vragen om gezondheid
  • bruin: hulp bij het oproepen van geesten en voorouders
  • paars: gezondheid

Het laatste jaar was het bidden met betrekking tot het Corona virus populair en daarvoor werd een combinatie gebruikt van een paarse, witte en gele kaars. Ook meerkleurige kaarsen zijn populair, met de kleuren goud (geel), zilver (grijs), koper (bruin), blauw, paars, rood en groen.

Specifieke groepen

De aanbidding van Santa Muerte is grotendeels een privé gebeuren, al komen er wel meer publieke altaren in Mexico. Ook op Dia de Muertos ( 1 november ) is er veel publieke aandacht. Daarnaast spreekt zij heel specifieke groepen mensen aan, ze is bijvoorbeeld ook een populaire godheid in de LGBTQ+ community. De Kerk van Santa Muerte erkent homo huwelijken en houdt ook religieuze huwelijks ceremoniën. Daarnaast hebben mensen binnen de LGBTQ+ community vaak last van geweld, waar Santa Muerte bescherming tegen biedt. In de media wordt vaak de connectie van Santa Muerte met (drugs) criminelen en kartels benadrukt, omdat ook zij vaak een beroep op haar doen. Maar dat komt met name door het soort hulp dat de Nachtgodin kan bieden. Je zou bijna vergeten dat er ook miljoenen andersoortige aanhangers zijn 🙂

 

Reacties zijn gesloten.