Djinns zijn geschapen door Allah (God) en één van de drie levensvormen met bewustzijn op aarde. De andere 2 zijn mensen en engelen. Djinns zijn niet goed of kwaad, ze ‘zijn’. Veel mensen hebben een negatieve associatie bij ze, net als bij demonen, die van oorsprong ook niet per definitie slecht waren. Evenals demonen kunnen djinns bezit nemen van mensen, misschien dat dat bijdraagt aan de angst voor hen.
Djinns en de Islam
Binnen de Islam is zwarte magie verboden en het inschakelen van djinns valt daar onder. Hetzelfde principe als in het Christendom: daar mag je ook geen demonen oproepen voor hulp. Bij beide religies mag je wel engelen om hulp vragen. Op zich een bevreemdend onderscheid, gezien djinns (en demonen) niet per definitie slecht zijn. Wat het misschien verklaart is de macht die djinns hebben. Mensen gebruiken die graag voor veel geld, macht, aanzien en andere zaken die vanuit montheistische religies niet aangemoedigd worden. Voor gezondheid, liefde, steun, etc zou je dan bij een engel terecht kunnen.
Verschillen tussen religie en folklore
Engelen zijn geschapen uit licht, djinns uit rookloos vuur. Ze zijn op dezelfde ‘hoogte’, al zijn er mensen die er vanuit gaan dat ze onder engelen staan, op dezelfde hoogte als trollen, elfen, feeën, satyrs en andere natuurwezens. Dat is niet in overeenstemming met de grote macht die ze hebben. Andere stormingen geloven dat djinns hetzelfde leven als mensen, maar dan onzichtbaar voor ons. Zij zien ons wel, wij hun niet. Dat zou kunnen wanneer ze zich in een ander lichtspectrum bevinden (UV bijvoorbeeld, wat wij niet kunnen zien, maar katten en andere dieren wel). In folklore buiten de Islam zijn djinns geassocieerd met het vervullen van wensen. Vaak zijn ze daarbij verbonden met een voorwerp, zoals de olielamp uit het sprookje Aladdin.
Oproepen van djinn
Het oproepen van djinns is niet heel ingewikkeld, maar wijkt wel fundamenteel af van de rituelen waarmee je andere entiteiten oproept. Zo gebruik je geen sigils en vraag je niet exact om wat je wil, maar overdrijf je behoorlijk. De manier van aanspreken is bloemrijker dan bij bijvoorbeeld demonen. En heeft meer afstand dan de rituelen voor Loa’s. Je spreekt djinns ook niet rechtstreeks aan, maar gaat via hun koningen. Wanneer je die bereikt kun je daarna je vraag stellen. Bij andere entiteiten kies je een specifieke naam, engelen, demonen, loa’s, etc die hebben elk hun eigen aandachtsgebied. Bij djinns is dat anders. Jij vraagt wat, noemt drie djinns en dan kijken zij wie jouw verzoek oppakt.
Verschil tussen vragen en dwingen
Koning Solomon had grenzeloze macht over djinns en mensen denken nog wel eens dat ze met bepaalde rituelen djinns op dezelfde manier kunnen dwingen. Net als dat sommigen dat proberen bij andere machtige wezens. Dat is niet slim om te doen. Solomon had de macht rechtstreeks van Allah (God) gekregen, hij was geen mens als andere. En misschien dat er wel meer van zulke machtige mensen rondlopen, maar de kans dat jij dat bent is niet heel groot. En dan kan je poging tot het dwingen van krachten die zoveel groter zijn dan jij nog wel eens heel verkeerd uitpakken. Als het voor jou goed werkt: vooral blijven doen. Maar als je nieuw bent in deze wereld is die benadering echt af te raden.
Overnemen van levende wezens
Djinns kunnen, net als engelen en demonen, mensen overnemen. Overigens kunnen ze alle levende wezens overnemen, dus ook dieren. Sommige mensen nodigen ze uit, maar ze hoeven geen expliciete toestemming te hebben om het te doen. Alle genoemde entiteiten kunnen mensen helemaal, of gedeeltelijk, overnemen. In de islamitische traditie kun je dan ruqyah verrichten op jezelf: het veelvuldig reciteren van bepaalde Koranverzen. Ben je niet islamitisch dan zijn er rituelen om ze te laten stoppen. Djinns laten mensen meestal met rust, ze hebben niet veel interesse in ons. Soms willen ze best helpen, als je het op de goede manier vraagt. Maar houd daarbij altijd in de gaten dat ze een heel stuk machtiger zijn dan jij. Wees duidelijk, aardig en respectvol.