Vervloekingen zijn soms een heet hangijzer in de occulte wereld. In voodoo, hoodoo, magick en andere stromingen op het Left Hand Path is het totaal geen probleem. Maar mensen die een wicca pad volgen roepen meteen over de Wet van Drie en hoe alles in drievoud op jezelf terugkomt. Hoe zit dat precies?
Wet van Drie
Laten we maar meteen bij het begin beginnen: de huidige wicca is gestart door Gerald Gardner. Het eerste boek dat hij daarover schreef was High Magic’s Aid. Daarin staat voor het eerste de Wet van Drie: ‘Wanneer je iets goeds doet voor een heks, dan zal zij/hij dat goede in drievoud terugdoen’. Niks over hoe het Lot ingrijpt, nee, puur dat een heks eraan gebonden is goede daden in drievoud terug te doen. In The Gardnerian Book of Shadows staat een aanvulling:
“Learn, in Witchcraft, thou must ever return triple.
As I scourged thee, so thou must scourge me, but triple.
So where you received 3, return 9; where you received 7, return 21; where you received 9, return 27; where you received 21, return 63.”
Maar als iemand jou wat verschrikkelijks aandoet, dan is het volgens die code heel opportuun dat in drievoud terug te doen. Je krijgt dan natuurlijk wel een maffia-achtige oneindige wraakcyclus. Maar ook hier staat niet dat het Lot je in drievoud teruggeeft wat je een ander aandoet. Er staat dat die ander dat zou moeten doen. Voor zover de vaak aangehaalde Wet van Drie.
Energie en evenwicht
De wereld bestaat uit energie. Dat verdwijnt niet, maar is immer in beweging. Er is niet zoiets als goede en slechte energie, er is alleen sec energie. Wanneer jou iets verschrikkelijks overkomt komt daar een heleboel energie door vrij. Die kun je gebruiken voor een ritueel. Daarmee kun je jezelf helen en helpen een ander pad op te gaan. Maar dat kan ook door wraak te nemen. En op dat punt wordt het tricky: als jou iets vreselijks is aangedaan is het qua evenwicht geen enkel probleem die energie terug te richten op de veroorzaker. Als jij in evenwicht, positief en harmonieus bent geef je alleen de negativiteit van hetgeen jou is aangedaan terug. Maar als je zelf onaardig, gemeen en achterdochtig bent dan geef je ook een stuk negativiteit vanuit jezelf mee. Dat stukje energie komt terug.
Waar zit het verschil verder nog in
Mensen die een ander niets gunnen, altijd afgunstig en negatief zijn en in het algemeen gewoon een onprettige inborst hebben neigen meer naar wraak nemen voor futiliteiten. Bijvoorbeeld een hex / vervloeking omdat de buren een mooiere auto hebben gekocht. Of een vervloeking op een werkgever, omdat hij/zij niet werd aangenomen. Of een vloek uitspreken over een voormalige vriend(in), omdat diegene een eind aan de vriendschap heeft gemaakt. Allemaal zaken waarvan elk zinnig mens zou zeggen: ‘kom op zeg, ga lekker verder met je leven, er zijn belangrijkere zaken dan dat’.
Neem nu een ander persoon, positief, goed bezig, vriendelijk. Laat ‘s avonds de hond uit voor zijn oude zieke buurvrouw en wordt vervolgens bijna doodgeschopt door een stel mafkezen die zich verveelden. Man zwaargewond, hond dood, buurvrouw overstuur, allemaal ellende. Wanneer die man ter plekke, of wanneer hij uit het ziekenhuis komt een zware vervloeking uitspreekt over de daders: just fair. Natuurlijk zijn er ook mensen die dan alsnog zeggen ‘vergeven is beter’, ja dat kan je vinden. Net zoals je kan vinden dat je dan gerechtigd bent te vervloeken. Het is in beide gevallen een mening. Geen van beiden wordt ondersteund door een exacte code, wet of regels.
Hoe vervloek je
Je kan heel goed zelf vervloeken en in het klein doen veel mensen dat ook. Het veel gebruikte ‘Godverdomme’ is een vrij expliciete vervloeking over jezelf ‘God verdoem me’. Schelden is ook een vrije vorm van vervloeken ‘Krijg de ^6764##@’, daarmee vervloek je die ander. Je kan er ook een ritueel voor gebruiken, daarmee richt je de energie wat duidelijker, of een wensenkaars branden Wat ook kan is een ander vragen een vloek voor je uit te spreken, of te maken. Binnen de van oorsprong West-Afrikaanse religies als voodoo, winti en santeria is dat helemaal niet raar. Het enige wat die ander doet is de negatieve energie kanaliseren en een andere kant op richten.